Hipoallergén témáról

Mit jelent az, hogy egy termék hipoallergén? Miért mondhatjuk, hogy az, ha nincs rá rendelet? Miért fontos ez a táplálásban és mitől lehetnek hipoallergének a DOGSTEAK termékek?

A vélemények megoszlanak arról, hogy mit is jelent a hipoallergén (hypoallergenic) kifejezés. Tekintve, hogy jogszabályi forrás egyáltalán nem áll rendelkezésre más megközelítést kell alkalmazni. A termékfejlesztés során az élelmiszerbiztonsági szakhatóságnál folytatott egyeztetések alatt is bebizonyosodott, hogy a szóhasználat törvényi értelmezésére nincs konkrét jogi iránymutatás.

A világhálón rendelkezésre állnak hiteles források, így közelebb kerülhetünk az értelmezéshez. Teljesen egybehangzó fogalmi magyarázatokat találhatunk, hogyan is értelmezzük ezt a már-már elcsépelt, “divatos” kifejezést, amit számos gyártó csak marketing céllal alkalmaz. Célunk, hogy transzparensen egyértelművé tegyük termékeink ezirányú jellemzőit.

Kezdjük tehát a fogalmi megközelítésekkel és a források megjelölésével, majd pedig kitérünk a dogsteak termékek hipoallergén jellemzőire is. (A konkrét források webes hivatkozását, eredeti nyelven elérhető útvonalait, a lábjegyzetben találod.)

A hipoallergén kifejezés definíciója külföldi forrásokból, magyar nyelvre lefordítva:

“Nem valószínű, hogy allergiás reakciót váltana ki.” (Vocabulary.com)

“A hipoallergén anyagok valószínűleg nem okoznak allergiás reakciót az őket használó személyben.” (Oxford Dictionaries)

“ Az allergiás reakció lehetőségének csökkentésére vagy minimalizálására tervezték, mivel viszonylag kevés benne, vagy egyáltalán nem tartalmaz potenciálisan irritáló anyagot.” (Collins Dictionary)

“Úgy tervezték, hogy kisebb valószínűséggel okozzon allergiás reakciókat (= bizonyos anyagok által okozott fizikai problémákat) azoknál , akik egy terméket használnak.” (Cambridge Dictionary)

“Kicsi a valószínűsége, hogy allergiás reakciót váltson ki.” (Merriam-Webster)

Különböző források, mégis egybehangzó állítások, azaz amikor a gyártás során törekszünk arra, hogy minimalizáljuk az allergiás reakciókat kiváltó összetevőket, azaz alkalmassá tegyük a termékünket arra, hogy kis valószínűséggel válthassan ki allergiás reakciókat vagy egyáltalán ne. Utóbbi eshetőség talán a lehetetlen kategória, de nézzük mi a DOGSTEAK kutyatápok jellemzője e tekintetben.

A DOGSTEAK kutyatápok csomagolásán olvasható “ HYPOALLERGENIC* ” felirat az alábbiakat takarja:

- csirkehús, csirkefehérje, csirkezsiradék mentesség valamennyi termékben

- hipoallergén hús-összetevők (pl. nyúl, bárány, marha, egyéni érzékenység természetesen előfordulhat, de nem általános)

- gabonamentes (Marha-Áfonya és Bárány-Körte) és rizs alapú (Extra-Marha), gluténmentes termékek

- glutén-tartalmú egyéb összetevőktől is mentes receptúra (nem csupán búza-glutén, hanem semmilyen glutén-tartalmú összetevő nincs a receptúrákban)

- szójamentes termékek (az üzemben semmilyen szója vagy szóját is tartalmazó alapanyag felhasználás nincs)

- finomított olajat nem tartalmaz

- hozzáadott cukrot nem tartalmaz

- ellenőrzött minőségű, válogatott alapanyagok,

- emberi élelmiszerek csomagolásánál engedélyezett, FSC minősített, élelmiszeripari csomagolóanyag használata, (a táp a natúr barna papírral érintkezik, nem műanyaggal és egyéb kőolaj-származékokból készült anyagokkal)

- ellenőrzött, zárt-rendszerű gyártástechnológia (ISO 22000 minőségbiztosítás alapján)

Látható, hogy eleget téve a fogalmi magyarázatoknak méltán használjuk a hipoallergén kifejezést, hiszen a DOGSTEAK termékei esetén kicsi a valószínűsége, hogy allergiás reakciót váltsanak ki.

Ma már egyre több kutya szenved bizonyos étel- és/vagy környezeti allergiáktól. Egy allergiás reakciónál először minden gazdi ételallergiára gondol először, arra kevésbé, hogy akár a megváltozott környezet, akár csak a gazdi parfümváltása is okozhat olyan stresszt a kutyusnál, amivel tüneteket, allergiás reakciókat produkálhat. De olyanról is hallottunk, hogy a frissen festett kerítéshez érve különböző oldószerekre mutatott érzékenységet egy kis kedvenc. Nem ritka az sem, hogy egy mosószer vagy öblítő vált ki allergiás tüneteket. (pl. viszketés)

Célunk tehát, hogy minimalizáljuk annak lehetőségét, hogy az esetlegesen jelentkező allergiás reakciók a termékeintől legyenek.

A DOGSTEAK száraz kutyatápoknál két termék-vonalat alkottunk meg.|ES|nbsp;

Egy teljesen csirkementes, gabonamentes, rizsmentes, úgynevezett húsos-burgonyás-gyümölcsös vonalat és

egy csökkentett gabonás, de szintén gluténmentes receptúrához hű, szintén csirkementes, úgynevezett húsos-rizses vonalat.

Az alapvető különbség, hogy a húsos-burgonyás tápok (Marha-Áfonya és Bárány-Körte) gyógynövényeket is tartalmaznak, míg a húsos-rizses (Extra-Marha) táp nem tartalmaz gyógynövényeket és halat. A húsos-rizses táp esetén az állati összetevőkben a nyúl is szerepet kap, mint hipoallergén elem és emellett nagyon kevés összetevőből áll. Célunk a két termék-vonallal, hogy házon belül is lehetőséget adjunk a szeparációs etetés lehetőségére ezzel is segíteni egy esetlegesen felbukkanó allergiás tünet esetén.

Az előzetes etetési tapasztalatok alapján annak az esélye, hogy etetési probléma adódjon rendkívül minimális, ezért is adunk a vásárláshoz garanciát. Termékeinket nyugodtan megrendelheted, hiszen kibontás után visszaküldheted, amennyiben nem ízlett kedvenc kutyusodnak. Ez esetben a termék díjának 100%-át megtérítjük!

A termékek előállítása és raktározása során az alapanyagtól a késztermékig, különös tekintettel a csomagolóanyag választásra, egyaránt különös odafigyeléssel járunk el.

A gyártási minőségbiztosítás rendszere (ISO 22000), az abban foglalt szabályosság betartása rendszeres auditokkal ellenőrzött. A NÉBIH szakemberei havonta végeznek ellenőrzéseket a gyártó üzemben, ez is garantálja a gyártási körülmények professzionális színvonalát. Ezzel kifejezetten kevés, kis hazánk területén forgalmazott kutyatáp büszkélkedhet.

Fentiek alapján a kutyáknál leggyakoribb allergének és a haszontalan, emészthetetlen összetevők (pl. csirkefehérje, búza, szója stb.) nélkülözésével kijelenthető, hogy a dogsteak termékek esetén jelentősen törekedtünk fenti fogalmi magyarázatokhoz hűen minimalizálni az allergének jelenlétét ezzel együtt hozzásegíteni a kutyusokat egy boldog, ropogtatós élethez.

Hisszük és tudjuk, hogy egy gazdi boldog csak boldog kutyussal lehet. Csak a jól táplált kutya lehet igazán boldog! Nem szabad kockázatot vállalni az etetésnél. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrzött ezen keresztül stabil minőségű, jól eltartható, és finom DOGSTEAK száraz kutyaeledelt választani. Kényelmes és napi szinten azonos tápértékű kiegyensúlyozott etetés valósítható meg és még sétálni is marad idő.

Kóstolja meg kis barátod most és törzsvásárlóként élvezheted továbbiakban a kedvezményt minden rendelésnél.

Termék-visszavásárlási garanciát adunk rendelésed mellé, így kockázatmentesen kipróbálhatod őket! Nem csupán hisszük, hogy jó a termékünk, hanem tudjuk is!

dogsteak - HAPPY CRUNCHY LIFE

A hivatkozott, magyarra fordított definíciók idegen nyelvű forrásai:

https://www.vocabulary.com/dictionary/hypoallergenic

https://www.oxfordlearnersdictionaries.com/us/definition/english/hypoallergenic

https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/hypoallergenic

https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/hypoallergenic

https://www.merriam-webster.com/dictionary/hypoallergenic